İşçi Emeklisi Maaşı Ne Kadar?

 


Yıllarca verilen emeğin karşılığı olan emekli maaşları her ay verilmektedir. Yıllarca işçi olarak çalışan ve bu şekilde emekli olanlar da aynı şekilde aylık zaman dilimleri ile maaşlarını almaktadır.

Emekli maaşlarını belirleyen kriterler toplu sözleşmeler ve enflasyon farklarıdır. Her sene Ocak ayında ve temmuz ayında ne kadar zaman yapılacağı toplu sözleşme ile belli olmaktadır. Enflasyon farkı ise o ay içerisinde belirlenmektedir. Böylece verilecek zam her ikisinin toplamı kadar olmaktadır.

Emekli maaşları çeşitli kriterler aracılığı ile hesaplanır. Örneğin çalıştığı gün sayısı fazla olanlar az olanlara oran ile daha fazla maaş alırlar. Çalışırken ya da emekli olduktan sonra meslek hastalığına yakalananlar daha fazla para almaktadır. Malulen emekli olanlar, sorunlarından dolayı maaşına fark almaktadır.

 

İşçi Emeklisi Maaşını Ayın Kaçında Alır?

Maaşları birbirinden farklı olan işçi emeklileri için maaşlarını aldıkları gün de farklılık göstermektedir. Bu farklılığın nedeni ise yığılma olmasını engellemektedir. Bankamatiklerin az olduğu zamanlardan kalan bir uygulamadır.

Emeklilerin aldıkları maaşları çeşitli sebeplerden ötürü farklılık gösteriyor. Maaşlarını aldıkları günler ise TC numaralarına göre oluyor. Ayın on beşinden sonra başlayan emekli maaşı verme işlemi yirmi dördüne kadar sürüyor. TC numarasının sonu 0 ile bitenler önce alıyor, 9 ile bitenler ise en sona kalıyor. Görüldüğü üzere hem maaşları açısından hem de hangi tarihte aldıkları açısından kesin bir bilgi verilmiyor.

Yorumlar